Prema zapisima današnja Vižinada je stara oko tisuću godina. Pravi uspon doživljava nakon što su je naselili stanovnici nekadašnjeg Ružara. Ružar je bio naseljen još u pretpovijesno doba. Život u Ružaru je nastavio bujati i za vrijeme starog Rima jer je ovim krajem prolazila važna rimska prometnica imena Via Flavia. Pretpostavlja se da je mjesto bilo naseljeno do početka 15.stoljeća kada se njegovi stanovnici sele u današnju Vižinadu.

Povijest same Vižinade je vrlo zanimljiva. Na Božjem polju, današnjem groblju, u 11.stoljeću je sagrađena drevna crkva Sv. Marije. 1119.godine ovdje su osnovali samostan templari a time je Božje polje postalo centar templara u Istri. Nakon što je francuski kralj Filip Lijepi, zbog njihova novca, na petak 13.listopada 1307.godine, organizirao masovni lov na templare, točnije 1312.godine, red templara nestaje. Njihovo mjesto u samostanu tada preuzimaju ivanovci – malteški vitezovi a nakon njih ga 1526.godine preuzimaju franjevci trećeg reda. Nad crkvenim vrata nalazi se glava Atile – Biča Božjeg koji je je po nekim legendama skončao svoj život baš u ovom kraju. Iza poznate cisterne sa dva bunara iz 1772. godine nalazi se staro zdanje u koje su uzidani mletački lav iz 15.stoljeća i kamena ploča sa uklesanom tarifom iz luke Baštije iz 1726.godine.

Luka se nalazila na rijeci Mirni a na kamen su uklesani porezi koje je valjalo platiti za ukrcaj ili iskrcaj drva, žita i vina. Porijeklom iz Vižinade je i čuvena balerina Carlotta Grisi rođena u ovom malom mjestu 1819.godine. Razvoju Vižinade je pogodovala uskotračna pruga, poznata Parenzana, koja je prolazila kroz nju od 1902. do 1935.godine.

Danas se Vižinada razvija uz pomoć prirodnih ljepota i njenih darova, te bogate povijesne i kulturne baštine, kombinirajući bogatu prošlost sa zahtjevima modernog svijeta.

Skip to content