Jedan od najljepših pogleda u Istri pruža se iz Vižinade. Na njenom samom ulazu, sa brežuljka Sv.Tome, prostiru se prekrasne vizure rodnih vinograda koji rastu na crvenoj i bijeloj zemlji, blagi šumoviti brežuljci puni raznovrsnih plodova, na kojima se diče Motovun, Završje te brojni kameni gradići, zelena polja prošarana cvijećem, bogata dolina rijeke Mirne te iznad svih njih široka nebeska kapa dajući promatraču osjećaj potpune slobode.

Njene ulice željno očekuju svakog putnika nudeći povijest i zanimljivosti kakvima se malo koji gradić može pohvaliti. Ulica s imenom Carlotte Grisi, poznatom balerinom 19.stoljeća, laganim će ritmom svjedočiti o njenom rođenju i prvim koracima otplesanim baš u Vižinadi. Njen trg, na kojem je stara cisterna sa dva bunara, ponosi se mletačkim grbom te starim skladištem iza nje, koji čuva u kamenu isklesanog Krilatog lava i ploču sa uklesanim porezima iz drevne luke Baštije koja govori o nekim davnim vremenima.

Osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, bogatih vinograda koji zbog kvalitete zemlje rađaju vina posebnih mirisa, te znamenite kuhinje začarane plodovima ovog pitoresknog kraja, stari gradić Vižinada nudi i jedinistvene rekreativne užitke na obnovljenoj pruzi Parenzana, nekadašnjoj željezničkoj poveznici Poreča i Trsta. Na trasi dugoj 123 kilometara šetači i biciklisti prolaziti će kroz svježe šume, prekrasne gradiće, kamena sela, samozatajne tunele, prelaziti čvrste viadukte ne prestajući se čuditi raznovrsnosti krajolika i boja kojima ovaj kraj usitinu obiluje.

Skip to content