Zvonik je jedan od najstarijih istarskih tornjeva poznat po vedutama. Kako u sredini 17. stoljeća donosi poznati novigradski biskup Tomasini, crtež Vižinade nastao po inženjeru Curtivu još 120 godina ranije a kojeg donosi Prospero Petronio, pokazuje kako je zvonik uz staru crkvu sv. Jeronima postojao barem od 16. stoljeća. Nova i znatno veća župna crkva sv. Jeronima sagrađena je od 1836. do 1840. godine.

Pored zvonika nalazi se lapidarij s pet rimskih natpisa iz razdoblja ranog prisustva rimskih veterana kojima se nakon Cezarovog vremena dodjeljivala zemlja na području od Žudetića, preko Trumbala i Maštelića, prema Ružaru, Rakotulama, Karojbi i Motovunu. Iz tog slikovitog kraja išaranog pješačkim i biciklističkim stazama potječe poznata ličnost iz prvog stoljeća rimske povijesti. Zvala se Calvia Priscinilla, a spominju je poznati čuveni povjesničari poput Tacita. Amfore kojima se u čitav poznati svijet izvozilo glasovite istarske proizvode, prije svega maslinovo ulje, a potom i vino, nosile su njezin pečat. Kalviju spominju vrela u različitim kontekstima (magistra libidinum Neronis), vezano s velikim posjedima i utjecajem na carskom dvoru. Starom antičkom i srednjovjekovnom cestom koja je prolazila od Božjeg Polja prema moru a postoji još do naših dana, proizvodi Vižinaštine izvozili su se preko figline (tvornice amfora) Kalvije Priscinile u svijet.

Na pročelju zvonika nalaze se dvije kamene stele koje su bilježile posjet cara Franje Josipa Vižinadi, ali su oštećene u doba pred Drugi svjetski rat. Vižinadski zvonik nekada je imao piramidalni završetak, a sadašnji je tambur sličan baroknim oblicima krovišta tornjeva u Brseču, Mošćenicama i Tinjanu. S tornja se pruža nezaboravan pogled na Vižinaštinu, a čuven je po scenama jednog od najboljih hollywoodskih ratnih filmova 70-ih: „Zlata za odvažne“  (Kelly’s Heroes) čiji je redatelj Bryan G. Huton, a nezaboravne su uloge ostvarili Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, te posebno tada mladi Donald Sutherland, s učešćem brojne ekipe suradnika. Skice koje su tada na primjeru središnjeg trga nastale u Vižinadi, korištene su za mnogobrojne američke i druge filmske produkcije, posebno u projektima koje rabi Cinecitta’ u Rimu. Snimanje Zlata za odvažne u najvećoj se mjeri odvijalo na području Vižinade i Vižinaštine tijekom 1969. i nadolazeće godine. Bila je to prva hollywoodska koprodukcija u jednoj socijalističkoj zemlji.

Skip to content