Kuća Maraston nastala je u razdoblju između 16. i 17. stoljeća na sjevernoj strani trga, gdje je krajem 18. stoljeća podignuta cisterna. Do danas predstavlja najvišu građevinu za stanovanje na području Općine s četiri etaže i gotovo 14 metara visine. Zgrada je nastala u doba Venecije, a za Austrougarske uprave korištena je u prizemlju i prvom katu za javne namjene. U prizemlju se nalazila pošta, a na katu lokal, odnosno između dva svjetska rata – dopolavoro. Obitelj Maraston je vodila lokal s velikim problemima tijekom dvadesetih godina 20. stoljeća kada su fašisti više puta pokušali eliminirati neke od članova obitelji i čak zapaliti zgradu. Uz Josipa Tuntara (Giovanni Tuntar, 1882. – 1940.), gospodin Maraston je jedan od vižinadskih socijalista koji su u razdoblju fašizma bili prisiljeni napustiti rodni kraj. Tijekom Austrijske uprave, Vižinadom su upravljali socijalisti, a među njima se isticao načelnik Općine Vižinada Agostino Ritossa, čija je biblioteka (gabinetto socialista), liječnička umješnost i nadasve humanost, bila čuvena na Vižinaštini, Poreštini, Istri i šire.. Vižinada je još od 19. stoljeća bila jedina istarska općina sa socijalističkom upravom.

Kuća Maraston sagrađena je sjeverno od sadašnje cisterne. Još čuva dvoja ulazna vrata i pripadajuće prozore izloge u prizemlju. Na katu se nalazi kameni balkon koji prati čitavu dužinu pročelja. Ima masivne kamene konzole i parapete također izvedene u domaćem kamenu. Metalnu ogradu izveli su vižinadski kovači prije Drugog svjetskog rata. Reprezentativan izgled i veličina ovog kamenog balkona zanimljiv je u tipologiji sličnih istarskih građevina iako je sasvim izvjesno složen od elemenata koji su pripadali ranijim građevinama, odnosno po uzoru na arhitektonsku kamenu plastiku nastalu prije ugradnje balkona. Programom obnove i asanacije, kuća Maraston prenamjenjuje se u centar za posjetitelje „Kuća skrivene prošlosti Maraston“ u kojem se posjetiteljima želi prezentirati kulturna baština područja.

Riječ je o jedinstvenom spoju narodnih predaja, povijesnih činjenica i suvremene turističke ponude koja će posjetitelje na originalan i zanimljiv način informirati, educirati i omogućiti im kvalitetno provođenje slobodnog vremena koristeći suvremenu tehnologiju i kreativne načine interpretacije. Obuhvaćene teme uklopljene su u koncept prostora na četiri razine zgrade:

  • Prizemlje: „Explore Vižinada“ – opći dio sa informacijama i suvenirnica/trgovački dio
  • Prvi kat: „Slatka Istra“
  • Drugi kat: „Carlotta Grisi“
  • Treći kat: „Kelly’s Heroes“

Istarska povijest krije neke neispričane priče. Jeste li znali da su baš na području Vižinade Clint Eastwood i Donald Sutherland 70-ih snimali legendarni
film Kelly’s Heroes… biste li voljeli posjetiti autentične lokacije i postati dio
filma? Jeste li znali da je tu rođena Carlotta Grisi, jedna od najpoznatijih svjetskih balerina po kojoj je osmišljena svjetski poznata predstava Gisele… možda
biste željeli naučiti njezine plesne korake te i sami režirati predstavu? I naposlijetku, u Vižinadi se odvija najslađa manifestacija u Istri – Slatka Istra, koja
čuva tradiciju spravljanja autentičnih kolača ovoga podneblja, njih čak devet
vrsta. Recepti se inače ljubomorno čuvaju, ali možda ih otkrijemo baš vama…
Sve to i mnogo više možete istražiti u centru za posjetitelje Maraston – Kući skrivene povijesti te kroz interaktivnost i igru, koristeći suvremenu tehnologiju i kreativne načine interpretacije, pretražite svaki kutak kuće i otkrijte tajne Istre kroz još neispričane priče.

Svrha Centra za posjetitelje Maraston je na prepoznatljiv i atraktivan način privući posjetitelje u povijesnu jezgru naselja i potaknuti cjelogodišnju promociju kulturnih, povijesnih i turističkih sadržaja na području Općine Vižinada-Visinada.

RADNO VRIJEME

lipanj-rujan:
radni dan:  09:00 – 15:00
subotom, nedjeljom i praznikom:  zatvoreno

listopad-svibanj: na upit i uz prethodnu najavu

Za grupne posjete potrebna rezervacija na [email protected] ili +385 (0)52 446 110.

CJENIK ULAZNICA

Pojedinačni posjetitelji: 7,00 eura
Grupe: 6,50 eura
Djeca do 7 godina GRATIS.

Skip to content