Stari Fontik (Kuća „Lav“) u Vižinadi najstarija je javna građevina svjetovne namjene očuvana na području Općine. Sagrađena je u 15. stoljeću, prije no što je Vižinada pripala Vencijanskoj Republici početkom 16. stoljeća. Sastoji se od rustičnih kamenih blokova u prizemlju s dva portala (istočna i južna strana), te prozorom izlogom s istočne strane. S lijeve strane južnog portala prizemlja, postavljen je tarifarnik kojim se 1726. godine zabilježilo i reguliralo plaćanje nameta za trgovinu i plovidbu rijekom Mirnom. U Baštiji, luci na rijeci Mirni, nalazio se državni službenik Venecijanske republike čija je dužnost bila da omogući, sprovede i nadgleda plovidbu. Od Baštije, sačuvana je još crkva Majke Božje.

Na katu vanjskih zidova nalaze se otvori (bifora, 15. stoljeće), među kojima se ističu istočna vrata sada uzidana u prozor. Nekada su to bila ulazna vrata u prvi kat. Vratima se prilazilo kamenim balkonom kojeg su pridržavale dvije kamene konzole slične onima s balkona na kući Maraston. Ti su podaci poznati po crtežu cisterne i fontika koji je početkom 19. stoljeća (možda 1806. godine), nastao iz ruke čuvenog arhitekte Pietra Nobile, istaknutog projektanta kasnog klasicizma u Beču. Crteže iz Vižinade i drugih istarskih spomenika koristio je za projektiranje mnogih građevina i spomenika diljem Europe. Do balkona, pristupalo se kamenim stubištem. Ovaj je renesansni krak stepenica imao također kamenu balustradu, a nalazio se točno nasuprot baroknog stubišta na sjevernoj strani pročelja iste ulice. Izvorno je to bio jedan od najznačajnijih usporednih primjera baroknih i renesansnih stubišta s balustradama u Istri.

Na južnoj strani pročelja nalazi se renesansni lav sv. Marka. Spada u najpoznatije kiparske radove ovoga tipa spomenika. Uspoređuje se s nekim primjerima iz Kopra, kamenim lavovima Motovuna i nekih drugih lokaliteta u Istri i diljem teritorija Serenissime. Južno do Fontika oslanjala se, preko puta cisterne, kuća De Fachinettijevih koji su po kamenom lavu, a da bi se razlikovali od drugih mnogobrojnih obitelji tog prezimena, nazivani nadimkom De Leon. Kuća je demontirana u vrijeme snimanja filma „Zlato za odvažne“ (Kelly’s Heroes). U padu zgrade bio je oštećen sjeverozapadni stup cisterne, čiji se dio djelomice vratio na izvorno mjesto u rekonstrukciji. Sjeverno od Fontika nastavljaju se kuće izgrađene po različitim pripadnicima obitelji De Fachinetti. Prva je podignuta u 17. stoljeću (Kuća Teležar), a drugu – sjeverniju podigao je Marin De Fachinetti početkom 18. stoljeća (Kuća Vižintin).

Od 16. do 18. stoljeća, Vižinada je bila mjesto brzog rasta o kojemu svjedoči izgradnja na glavnom trgu. Svojevrsna garancija i sigurnost života onoga vremena u Vižinadi svakako proizlazi iz samog Fontika kao skladišta za žito i druge lokalne proizvode koji su se u teškim vremenima i sušama mogli uz vodu iz cisterne dijeliti potrebitim građanima.

Skip to content