Crkva Blažene Djevice Marije na Božjem Polju je grobljanska crkva koju spominju još u 12. stoljeću, a današnja jednobrodna kasnogotička građevina potječe iz 15. stoljeća. Povrh njenog višekutnog svetišta zvjezdasti je rebrasti svod ukrašen freskama koje živim bojama prikazuju likove evanđelista, apostola i anđela. Freske su temeljito restaurirane u 18. stoljeću, a nedavno su očišćene i obnovljene suvremenom tehnologijom. Dijelovi zidnih slika sačuvani su na zidovima svetišta i crkvene lađe. Od 1536. do 1805. godine uz crkvu je postojao samostan franjevaca glagoljaša, a crkva na Božjem Polju i danas je mjesto hodočašća vjernika iz cijele Istre na blagdan Vele Gospe.

Uokolo crkve, nalazilo se jedno od starih naselja na području općine Vižinada, ali se ono nije sačuvalo. Barem od srednjeg vijeka, crkva je bila važno hodočasničko mjesto na stjecištu starih putova između Pule i Trsta, odnosno Poreča i unutrašnjosti.

Na kamenom nadvratniku groblja na Božjem Polju isklesan je, smatra se, lik Atile. Zašto na ulazu na groblje? Sakupljači legendi reći će da to nije neuobičajeno mjesto, budući da su praznovjerni bili uvjereni da i sam Atilin lik štiti od zloduha. Na Božjem polju strašno lice osvajača brani zlodusima uznemiravanje duša u pokoju.

Skip to content