Ova prekrasna tura još je jedna od poslastica za zaljubljenike u cestovni biciklizam. Kako i njeno ime kaže na turi prolazimo kraj tri poznata istarska kaštela, spomenika kulture koji svjedoče o bogatoj povijesti ovoga kraja.
Krećemo iz Poreča, vozeći kroz brežuljkaste predjele stižemo u srednjovjekovni Sv. Lovreč nakon kojega krećemo put Limske drage čiju dolinu krase mistične ruševine grada Dvigrada. Ova drevna utvrda kao da je izašla iz trilogije Gospodara prstena pa se ovdje svakako valja zaustaviti za fotografiranje. Od Dvigrada se penjemo do Kanfanara i nastavljamo dalje do Sv.Vinčenta čiji centar krasi renesansna palača Grimani – Morosini, poznata kao kulisa za brojne kulturne manifestacije.
Na povratku se ponovno spuštamo u Limsku dragu te se penjemo u Tinjan, Istarski grad pršuta nakon kojeg kreće lagani spust prema Poreču. Tura vodi uglavnom po malo prometnim cestama istarskog zaleđa sa nekoliko kraćih i dva duža uspona u Limskoj dragi. Dinamičan teren, brojna sela i gradići kojima prolazi čine je nezaobilaznim itinererom svih cestovnjaka.
Mjesta kroz koje staza prolazi:

  • Dračevac, Montižana, Sv. Lovreč. Dvigrad, Kanfanar, Svetvinčent, Žminj, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Muntrilj, Rapavel, Bačva, Kosinožići
Skip to content