Ova raznolika staza nas vodi kroz brežuljkasti krajolik porečke unutrašnjosti na sami jug Poreštine, do Vrsara te obalnim putevima nazad do Poreča. Zahvaljujući povoljnoj konfiguraciji terena i dobroj podlozi ova je tura pogodna i za sve popularnije gravel bicikle.

Polazimo trasom MTB staze Maximus Agri od koje skrećemo prema jugu i Sv. Lovreču. Na putu prolazimo kroz Rušnjak, mjesto koje je poznato kao simbol antifašističkog otpora ovog dijela Istre. Prolazeći kroz nekoliko manjih sela dolazimo do Kloštra gdje ulazimo u park šumu Kontija, najljepšu šumu ovih krajeva koja se pruža sve do obronaka Limskog kanala. Staza mjestimično prolazi uz sam rub šume te nudi spektakularne poglede na ovaj geološki fenomen.  Prolazeći kroz Kontiju ne propustite zaustaviti se u legendarnoj piratskoj spilji gdje je danas tematski bar i odlično je mjesto za pauzu i osvježenje.

Od Kontije nastavljamo šumskim putevima do romantičnog gradića Vrsara, poznatog i kao skrovište legendarnog ljubavnika Giacoma Casanove koji se ovdje skrivao od ljubomornih muževa svojih dama. Okolica Vrsara sa arhipelagom otočića jedna je od najljepših obalnih vizura u hrvatskoj, za najbolji doživljaj ovog kraja preporučamo posjet napuštenom kamenolomu  Montraker odakle se pružaju najljepši pogledi na cijelu okolicu.

Staza nastavlja do parka skulptura Dušana Džamonje, ovdje skreće u unutrašnjost te kroz vinograde i šume vodi do porečke Zelene lagune i dalje nazad u Poreč.

Mjesta kroz koje staza prolazi:

  • St. Bečić, Dračevac, Montižana, Gradina, Kloštar, Vrsar, Funtana
Skip to content