Ovo je jedna od najljepših cestovnih tura u Istri koja spaja obalu sa prekrasnom dolinom rijeke Mirne. Prema legendi upravo su ovoj dolini živjeli divovi koji su izgradili gradiće koji se izdižu iznad nje. Raznolik i dinamičan profil staze sa brojnim kraćim i dužim usponima i spustovima, zavojite ceste i dobar asfalt čine je pravom poslasticom za sve ljubitelje cestovnog biciklizma.
Tura započinje u Poreču laganim usponom kroz vinograde na crvenoj zemlji preko Višnjana prema unutrašnjosti. Najljepši ali i najzahtjevniji dio ture počinje dolaskom do uzvisine iznad doline Mirne gdje se pruža nezaboravan pogled na brojne brežuljke sa romantičnim srednjovjekovnim gradićima i prekrasnim Motovunom u prvom planu. Nakon spusta u dolinu dolazimo do uspona na Oprtalj, jednog od najatraktivnijih uspona u Istri posebno omiljenog kod brojnih cestovnih biciklista. Grožnjan, grad umjetnika obavezna je stanica za pauzu, kratku šetnju kroz stoljetne uličice i uživanje u nezaboravnim pogledima na dolinu Mirne. Nakon Grožnjana slijedi spust prema Ponte Portonu (ova cesta zna biti dosta prometna pa je potrebno voziti oprezno). Nakon spusta slijedi još jedan poznati uspon do Vižinade u dužini od 6 km nakon kojeg nastavljamo laganim spustom kroz vinograde i maslinike prema obali.
Mjesta kroz koje staza prolazi:

  • Poreč, Kosinožići, Bačva, Višnjan, Karojba, Motovun, Oprtalj, Šterna, Grožnjan, Vižinada, Markovac, Kaštelir, Tar, Stranići, Červar.
Skip to content