Bogata prirodnim i kulturnim ljepotama, Vižinada je prava biciklistička oaza u svako godišnje doba, a biciklističke staze idealan su način za otkrivanje njezinih prirodnih ljepota.

Biciklistička staza Vižinada (101) duga je 27,9 kilometara i povezana s nekoliko drugih staza. Krenete li s trga cestom prema Poreču, nakon 600 metara treba skrenuti desno, kolskim putem prema Bajkinima. Sljedećih 5,2 kilometra vozi se asfaltom kroz Markoviće, Čuke i Brdo. Kod rampe treba skrenuti lijevo na kolski put, a nakon 1,1 kilometar desno, do vidikovca Vrbanovica. Istim se putem treba vratiti do Mezgeci i asfaltom produžiti do Kaštelira, gdje se ova ruta povezuje s rutom Tar-Poreč. U naselju Kranjčići treba skrenuti lijevo i 2,2 kilometra voziti kroz Ohniće i Baldaše, a nakon što u Lašićima prijeđete glavnu cestu, treba skrenuti ulijevo za Staniše i voziti do glavne ceste za Ference. Uz crkvu sv. Lovre vozimo prema selu Grubici i stižemo do nekadašnje trase uskotračne „vinske“ pruge, Parenzane. To je, nesumnjivo, najdojmljivija biciklistička ruta u Istri. Parenzanom se vozi 2,7 kilometara do prelijepog starog kamenog mosta Sabadin, koji je i vidikovac. Odavde se može nastaviti tura stazom Motovun-Buzet, ili se okrenuti i vratiti u Vižinadu.

Uz ovu je stazu desetak povijesnih crkava i kapela, dva informativna centra, marketi, restorani i prenoćišta u Vižinadi i Kašteliru. A poglede na jedinstvene istarske krajolike moguće je ovjekovječiti na pet istaknutih photo pointova. Bike staza dobro je označena, ali se može dogovoriti i angažiranje vodiča u turističkom informativnom centru.