Bogata prirodnim i kulturnim ljepotama, Vižinada je prava biciklistička oaza u svako godišnje doba, a biciklističke staze idealan su način za otkrivanje njezinih prirodnih ljepota.

Biciklistička staza “Vižinada” (101) duga je 24 kilometara i povezana s nekoliko drugih staza. Krenete li s trga cestom prema Bujama, nakon cca 5 kilometara  treba skrenuti lijevo, kolskim putem prema Vrbanima i Nardučima. Sljedećih 10 kilometra vozi se asfaltom kroz Bajkine, Vranje Selo,Markoviće,Ćuke i Brdo. Kod rampe treba skrenuti lijevo na makadamski put, a nakon 1,1 kilometar desno, do vidikovca Vrbanovica. Istim se putem treba vratiti do Mezgeci i  produžiti do Tadini kraj Kaštelira. U naselju Tadini treba skrenuti lijevo i 3 kilometra voziti kroz Baldaše, a nakon što u Lašićima prijeđete glavnu cestu, treba skrenuti ulijevo za Staniše i voziti do glavne ceste za Ference. Iz Ferenci skrerćemo lijevo te na raskrižju dolazimo do dijela nekadašnje uskotračne željezničke pruge Parenzana. Odavde se nastavlja prugom na desno do Vižinade.

Uz ovu je stazu desetak povijesnih crkava i kapela,marketi, restorani i prenoćišta u Vižinadi i Kašteliru. A poglede na jedinstvene istarske krajolike moguće je ovjekovječiti na pet istaknutih photo pointova. Za vožnju ovom bike stazom može se dogovoriti i angažiranje vodiča u turističkom informativnom centru.

Biciklistička staza “Staza dobrih okusa i doživljaja” (102) duga je 30 km i povezana je sa nekoliko drugih staza, stoga morate pratiti oznake koje su postavljene kako ne bi došlo do krivog skretanja. Staza je to koja vodi do područja bogato agroturizmima, vinskim i cestama maslinovog ulja uz mnogobrojne kulturne spomenike i neistraženih povijesnih lokaliteta. Početak staze je sa vidikovca koji se nalazi na samom ulazu nekadašnje uskotračne pruge Parenzana. Slijedimo put uskotračne pruge koji vodi do sela Lašići. Nastavljamo asfaltiranim putem do mjesta Baškoti te skrećemo lijevo za Jadruhe. Do Briga je još 2 km,a zatim se spuštamo šumskim putem do pruge nekadašnje Parenzane,vozimo se prugom sljedećih 3km te skrećemo desno za Rakotule,mjesto bogato povijesnim crkvicama ukrašene freskama,najznačajnija crkva je romanička crkva sv. Nikole koja ima oslikanu unutrašnjost prizorima legende istoimenog sveca, a najbolje je očuvan prikaz njegova rođenja, freske su venecijanskog porijekla a interesantni su i glagoljaški natpisi uz njih. Nastavljamo stazom te prije Karojbe skrećemo desno i dolazimo do naselja Cerion. Odavde se nastavlja ravno do Vižinade uz kratak posjet agroturizmima koji se nalaze u selu Mekiši i Ferenci.

Više informacija o biciklističkim stazama može pronaći na stranici istria-bike.com.