Bogata prirodnim i kulturnim ljepotama, Vižinada je prava biciklistička oaza u svako godišnje doba, a biciklističke staze idealan su način za otkrivanje njezinih prirodnih ljepota.

Biciklistička staza “Vižinada” (101)

duga je 24 kilometara i povezana s nekoliko drugih staza. Krenete li s trga cestom prema Bujama, nakon cca 5 kilometara  treba skrenuti lijevo, kolskim putem prema Vrbanima i Nardučima. Sljedećih 10 kilometra vozi se asfaltom kroz Bajkine, Vranje Selo,Markoviće,Ćuke i Brdo. Kod rampe treba skrenuti lijevo na makadamski put, a nakon 1,1 kilometar desno, do vidikovca Vrbanovica. Istim se putem treba vratiti do Mezgeci i  produžiti do Tadini kraj Kaštelira. U naselju Tadini treba skrenuti lijevo i 3 kilometra voziti kroz Baldaše, a nakon što u Lašićima prijeđete glavnu cestu, treba skrenuti ulijevo za Staniše i voziti do glavne ceste za Ference. Iz Ferenci skrerćemo lijevo te na raskrižju dolazimo do dijela nekadašnje uskotračne željezničke pruge Parenzana. Odavde se nastavlja prugom na desno do Vižinade. Gps zapis staze možete preuzeti ovdje.

Uz ovu je stazu desetak povijesnih crkava i kapela,marketi, restorani i prenoćišta u Vižinadi i Kašteliru. A poglede na jedinstvene istarske krajolike moguće je ovjekovječiti na pet istaknutih photo pointova. Za vožnju ovom bike stazom može se dogovoriti i angažiranje vodiča u turističkom informativnom centru.

 

Biciklistička staza “Staza dobrih okusa i doživljaja” (102)

duga je 30 km i povezana je sa nekoliko drugih staza, stoga morate pratiti oznake koje su postavljene kako ne bi došlo do krivog skretanja. Staza je to koja vodi do područja bogato agroturizmima, vinskim i cestama maslinovog ulja uz mnogobrojne kulturne spomenike i neistraženih povijesnih lokaliteta. Početak staze je sa vidikovca koji se nalazi na samom ulazu nekadašnje uskotračne pruge Parenzana. Slijedimo put uskotračne pruge koji vodi do sela Lašići. Nastavljamo asfaltiranim putem do mjesta Baškoti te skrećemo lijevo za Jadruhe. Do Briga je još 2 km,a zatim se spuštamo šumskim putem do pruge nekadašnje Parenzane,vozimo se prugom sljedećih 3km te skrećemo desno za Rakotule,mjesto bogato povijesnim crkvicama ukrašene freskama,najznačajnija crkva je romanička crkva sv. Nikole koja ima oslikanu unutrašnjost prizorima legende istoimenog sveca, a najbolje je očuvan prikaz njegova rođenja, freske su venecijanskog porijekla a interesantni su i glagoljaški natpisi uz njih. Nastavljamo stazom te prije Karojbe skrećemo desno i dolazimo do naselja Cerion. Odavde se nastavlja ravno do Vižinade uz kratak posjet agroturizmima koji se nalaze u selu Mekiši i Ferenci. Gps zaspis staze možete preuzeti ovdje.

Biciklistička staza “Vižinada family”(103)

Tura kreće iz Vižinade trasom nekadašnje uskotračne željeznice Parenzane, zatim prelazimo glavnu cestu i makadamom krećemo prema selu Bajkini i dalje prema Kašteliru.  Na turi prolazimo kroz brojna tipična istarska sela sa kamenim kućama, maslinike, vinograde, šume kestena i područja sjeverno mediteranske makije. Kod sela Ohnići ponovno se priključujemo na Parenzanu kojom se vraćamo nazad u Vižinadu.  Tura uglavnom vodi  po poljskim putevima i makadamu pa preporučamo korištenje brdskih bicikala. Sveukupna dužina ture je 13km.

 

Biciklistička staza “Po rubu Poreštine” (104)

Ova mountainbike staza može se voziti sa Gravel ili Cross biciklima, jer podloga nigdje nije prezahtjevna.  Vodi nas područjem Istarske unutrašnjosti koje je poznato po brojnim proizvođačima izvrsnih domaćih proizvoda poput vina, maslinova ulja, pršuta, tartufa i lavande. Uz trasu ćemo naići na brojne putokaze vinskih cesta, cesta maslinova ulja i agroturizama pa preporučamo da u vožnju uključite i posjetu nekima od proizvođača ili ugostitelja. Trasa je vrlo dinamična, odlikuje se brojnim promjenama terena a dijelom vodi i po poznatoj Parenzani.

Vožnju započinjemo u Vižinadi, preko visoravni iznad doline Mirne stižemo do vinarskog sela Ohnići gdje se priključujemo na Parenzanu koju pratimo do Višnjana. Šumskim stazama stižemo do Ženodrage gdje prelazimo autocestu da bi stigli u Badernu. Odavde krećemo kroz vrlo malo naseljeno područje prema Karojbi. Nakon prelaska glavne ceste slijedi spust prema Parenzani te se po njoj vozimo natrag u Vižinadu. Dužina trase duga je 48km.

Mjesta kroz koja staza prolazi:

Vižinada, Ohnići, Višnjan, Ženodraga, Baderna, Karojba

 

Više informacija o biciklističkim stazama može pronaći na stranici istria-bike.com.