20.07.2024

Istria Origin, početak istarske vinske priče – predstavljen projekt okupljanja vinara Vižinade

U petak, 19. srpnja, u prostorima kreativnog centra Sonda u Vižinadi predstavljen je projekt pod nazivom „Istria Origin”. Riječ je o projektu ujedinjenja vižinadskih vinara s ciljem očuvanja, promocije i osvještavanja javnosti o bogatom nasljeđu i jedinstvenim vrijednostima vinarstva ovog područja, koje pozicionira Vižinadu kao idealno mjesto za početak istraživanja vinske Istre.

Do razvoja ovog projekta došlo je u okviru inspirativnog programa o brendiranju proizvoda za mlade poduzetnike i obrtnike, koji je Sonda pokrenula u suradnji sa Zajednicom Talijana Vižinada. Šest sudionika iz lokalne zajednice – Nikolina Ritossa, Ivan Bottezar, Kristina Ferenac, Lidia Legović, David Legović i Judit Dudas – uz mentorstvo kreativnih direktora Sonde, Jelene Fiškuš i Seana Poropata, kroz niz su radionica radili na rješenju osmišljavanja krovnog identiteta i brenda vižinadskih vinara te su na praktičnom primjeru učili kako primijeniti stečena znanja na vlastite obrte, poduzeća i projekte. Njihov zajednički rad rezultirao je stvaranjem brenda Istria Origin, koji su lokalni vinari s oduševljenjem prihvatili.

Uz vizualni identitet brenda, koji slikovito prikazuje jedinstvenu geografsku poziciju Vižinade kao klimatsku razdjelnicu središnje Istre, u suradnji s povjesničarkom i kustosicom Zavičajnog muzeja Poreštine, Elenom Poropat Pustijanac, dodatno je provedeno opsežno istraživanje o vinskoj povijesti Vižinade, koje je otkrilo brojne posebnosti te vinske regije. Zajednička multidisciplinarna suradnja rezultirala je konkretnim povijesnim uporištima koja nalažu da je Vižinada, zahvaljujući svom jedinstvenom položaju i terroiru, koji je omogućio da postane središte vinskih virtuoza i uspješnih obiteljskih vinarija, idealno mjesto za početak otkrivanja istarske vinske priče. Neki od konkretnih podataka koji su dobiveni istraživanjem su sljedeći:

Vižinada je općina s najviše vinarija po glavi stanovnika – na području od 36.10 km2, tu je gotovo 200 hektara vinogradskih površina. Većina vinograda smještena je na 45°30’ – 45°35’ sjeverne geografske širine, baš kao i neke od najpoznatijih svjetskih vinskih regija kao što su Bordeaux, dolina Rhone, Pijemont, Oregon i druge. Povoljan geografski položaj ujedinjuje mediteransku i submediteransku klimu s čak tri različite vrste zemlje, crvenom, bijelom i sivom, a većina vinograda nalazi se na povišenoj visoravni od 250 do 280 metara nadmorske visine, čime su zaštićeni od preniskih i previsokih temperatura. Sve to omogućava uspješan uzgoj ne samo domaćih vinskih sorti (poput malvazije i terana), već i onih stranih. Već od 17. stoljeća Vižinada se u povijesnim spisima spominje po dobrom vinu pa tako tršćanski liječnik i povjesničar Prospero Petronio u svom djelu „Delle memorie dell’ Istria, sacre e profane” (1681.) opisuje Vižinadu kao mjesto na kojem se „u velikim količinama proizvodi odlično vino”.

Mlađe generacije očuvale su svoje naslijeđe i dovele proizvodnju vina na višu razinu. One su se izdvojile među začetnicima modernog istarskog vinarstva, uz to osvajajući brojne nagrade na lokalnoj i međunarodnoj razini. Vižinadske malvazije smatraju se najbolje ocijenjenim malvazijama istarskim na međunarodnom ocjenjivanju „Svijet malvazija”, u organizaciji Vinistre. Upravo su vižinadski vinari osvojili najviše platinastih medalja te više od 180 zlatnih medalja. Samo na ovogodišnjoj, jubilarnoj 30. Vinistri, vinari iz Vižinade osvojili su jednu platinastu i 17 zlatnih medalja, ponajviše u kategoriji svježih i zrelih malvazija, ali i za svoj teran. To uključuje dvije šampionske titule za mladi teran berbe 2023. te za odležanu malvaziju berbe 2020. Uspješnost na natjecanjima daje im još jači poticaj da zajedno nastave blistati na vinskoj sceni.

Događanju je prisustvovalo deset vižinadskih vinarija ujedinjenih u Istria Origin brend: Vina Pilato, Vina Geržinić, Sosich Wines, Vina Deklić, Giulio Ferenac Wines, Vina Rossi, Vina Bruno Ferenac, Vina Franc Arman, Arman Marijan Wines i Pino Rossi vina. Uzvanici su sudjelovali u panelskoj raspravi, predstavljanju svih pojedinih vinara te osvojenih nagrada, kao i u degustaciji vina uz zakusku. Panelisti su bili Sean Poropat, suvlasnik i kreativni direktor Sonde, povjesničarka i kustosica Elena Poropat Pustijanac, sommelierka Monika Neral te znanstvenik Marijan Bubola, a moderirala je vinska blogerica Andrea Pančur. Teme su bile vižinadski terroir, povijesna pozadina te ciljevi i razvoj projekta Istria Origin. Nositelj projekta je TZ Vižinada, a partneri su Općina Vižinada i Zajednica Talijana Vižinada i 10 vinarija dok su financijsku potporu dali Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Istarske županije.

Više o samom projektu, terroiru i dugoj tradiciji vinarstva Vižinade, kao i o pričama svakog pojedinog vinara, možete saznati na internetskoj stranici istriaorigin.com.

Ostale novosti

07.11.2024
Vrhunski chefovi prenosit će vam svoja umijeća na izvrsnim radionicama "Show cooking – slow food" u Vižinadi

05.11.2024
Konstituirana nova Skupština TZ Vižinada

05.11.2024
Veliki broj sudionika na uspješnom 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana

13.09.2024
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana odgađa se za nedjelju 22. rujna

05.09.2024
Rezervirajte sredinu rujna za svoje omiljeno događanje – 27. rekreativni biciklistički maraton Parenzana

22.08.2024
Pridružite nam se na 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana, 15.rujna 2024. u 10 sati!

15.08.2024
Slatka Istra oduševila posjetitelje, najmlađi natjecatelji još su školarci

09.08.2024
U Vižinadi vas 14. kolovoza čeka 26. izdanje svima drage manifestacije Slatka Istra

29.07.2024
Vinska večer i Storia della musica Italiana

29.07.2024
Pridružite nam se 14. kolovoza na najslađoj manifestaciji u Istri!

Arhiva

  • studeni 2024
  • rujan 2024
  • kolovoz 2024
  • srpanj 2024
  • lipanj 2024
  • svibanj 2024
  • travanj 2024
  • ožujak 2024
  • veljača 2024
  • prosinac 2023
  • studeni 2023
  • listopad 2023
  • rujan 2023
  • kolovoz 2023
  • srpanj 2023
  • lipanj 2023
  • svibanj 2023
  • travanj 2023
  • ožujak 2023
  • veljača 2023
  • prosinac 2022
  • studeni 2022
  • listopad 2022
  • rujan 2022
  • kolovoz 2022
  • srpanj 2022
  • lipanj 2022
  • svibanj 2022
  • travanj 2022
  • ožujak 2022
  • veljača 2022
  • prosinac 2021
  • studeni 2021
  • listopad 2021
  • rujan 2021
  • kolovoz 2021
  • srpanj 2021
  • lipanj 2021
  • svibanj 2021
  • travanj 2021
  • ožujak 2021
  • veljača 2021
  • siječanj 2021
  • prosinac 2020
  • listopad 2020
  • rujan 2020
  • kolovoz 2020
  • srpanj 2020
  • lipanj 2020
  • svibanj 2020
  • travanj 2020
  • ožujak 2020
  • veljača 2020
  • siječanj 2020
  • prosinac 2019
  • studeni 2019
  • listopad 2019
  • rujan 2019
  • kolovoz 2019
  • srpanj 2019
  • lipanj 2019
  • svibanj 2019
  • travanj 2019
  • ožujak 2019
  • veljača 2019
  • prosinac 2018
  • listopad 2018
  • rujan 2018
  • kolovoz 2018
  • srpanj 2018
  • lipanj 2018
  • svibanj 2018
  • travanj 2018
  • ožujak 2018
  • veljača 2018
  • siječanj 2018
  • prosinac 2017
  • studeni 2017
  • listopad 2017
  • rujan 2017
  • kolovoz 2017
  • srpanj 2017
  • lipanj 2017
  • svibanj 2017
  • Skip to content