16.08.2023

Jubilarna Slatka Istra predstavila 241 kolekciju tradicijskih kolača

Najslađa istarska fešta, manifestacija Slatka Istra u Vižinadi, u ponedjeljak 14. kolovoza dostojno je obilježila svoj srebrni jubilej: na 25. izdanje ove sveistarske smotre tradicijskih istarskih kolača prijavljena je čak 241 kolekcija domaćih kolača. Nećemo reći da su sve ove kolače ispekle domaćice, jer je između njih 120 bilo i nekoliko muških, ali ćemo ustvrditi da se vještina pripreme tradicionalnih istarskih kolača uspješno prenosi na mlađe generacije budući da su među natjecateljicama bile i jedna 11-godišnja djevojčica iz Krasice, jedna 12-godišnja djevojčica iz Oskoruša na Bujštini ali i jedan petnaestogodišnji dječak.

Dan prije velike fešte sve je kolače ocjenjivao stručni žiri u sastavu Sandra Živolić, Franjo Milotić (oboje su profesori kuharstva u rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića), zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, gastro-novinar Davor Šišović te Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino. Ocjenjivalo se u devet kategorija, a šampionkama su po pojedinim kategorijama proglašene: Renata Gašparini iz Višnjana za fritule, Marija Pastorčić iz Pazina za cukerančiće, Mileva Pastorčić iz Vele Trabe kraj Pazina za paštine, Nevija Gardoš iz Krasice za bucolaj, Danijela Koraca iz sela Vejaki kod Višnjana za pincu, Dorjana Tončić iz Livada za kroštule, Jolanda Hrastić iz Vele Trabe kod Pazina za poveticu, Nevija Lukšić iz Pazina za pandešpanju i Brigit Ferenac iz sela Ferenci kod Vižinade za breskvice.

U školskoj sportskoj dvorani u Vižinadi svi su kolači bili izloženi te ponuđeni na kušanje i humanitarnu prodaju kojom su prikupljana sredstva za vanjsku učionicu Područne škole Vižinada.

Na Slatkoj Istri predstavljen je i jedan slatki istarski i svjetski rekord: Alida Vadanjel iz slastičarskog obrta Antica iz Pazina umijesila je i ispekla najveći cukerančić na svijetu! Taj je mega-cukerančić dimenzija 60×40 cm, težak je 3,30 kg a u njegovu je pripremu utrošeno 2 kg brašna, 0,7 kg šećera, pola kile maslaca, 2,5 dl ulja, 10 jaja. Kora 2 naranče i 4 limuna te 5 dkg amonijaka. Najveći cukerančić na svijetu je nakon predstavljanja ponuđen na kušanje posjetiteljima Slatke Istre. Gosti iz Barbana su predstavili barbanski kolač za na pir, koji je pripremila Mirjana Prgomet, još jednu tradicijski slasticu koja je uspješno revitalizirana i spašena od zaborava.

Tijekom večeri su u Kući Maraston domaćice Davorka Ritoša i Laura Kešac prikazale kako se priprema pandešpanja, jedna od najcjenjenijih istarskih slastica od samo tri sastojka. U parku kod stare škole ponuđeni su na degustiranje vrhunska vina i ulja s područja Vižinade.

Slatka večer u Vižinadi zaključena je kulturno-zabavnim programima, uz nastupe Brass Banda limene glazbe ZT Vižinada te Replay banda i Mladena Grdovića.

Ostale novosti

11.03.2025
Gastronomska čarolija u Centru za posjetitelje Maraston – održane Show cooking – slow food radionice

20.02.2025
Show cooking – slow food: nove kulinarske radionice u Vižinadi!

07.01.2025
Obavijest za iznajmljivače: obrazac TZ2 predaje se do 15. siječnja 2025.

10.12.2024
Završio ciklus kulinarskih radionica u Vižinadi, za svaku se tražilo mjesto više!

06.12.2024
Pridružite se bogatom i svečanom adventu u Vižinadi

29.11.2024
Kroz projekt "Hrvatska prirodno tvoja" u Vižinadi posađeno 10 novih sadnica crne murve

07.11.2024
Vrhunski chefovi prenosit će vam svoja umijeća na izvrsnim radionicama "Show cooking – slow food" u Vižinadi

05.11.2024
Konstituirana nova Skupština TZ Vižinada

05.11.2024
Veliki broj sudionika na uspješnom 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana

13.09.2024
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana odgađa se za nedjelju 22. rujna

Arhiva

  • ožujak 2025
  • veljača 2025
  • siječanj 2025
  • prosinac 2024
  • studeni 2024
  • rujan 2024
  • kolovoz 2024
  • srpanj 2024
  • lipanj 2024
  • svibanj 2024
  • travanj 2024
  • ožujak 2024
  • veljača 2024
  • prosinac 2023
  • studeni 2023
  • listopad 2023
  • rujan 2023
  • kolovoz 2023
  • srpanj 2023
  • lipanj 2023
  • svibanj 2023
  • travanj 2023
  • ožujak 2023
  • veljača 2023
  • prosinac 2022
  • studeni 2022
  • listopad 2022
  • rujan 2022
  • kolovoz 2022
  • srpanj 2022
  • lipanj 2022
  • svibanj 2022
  • travanj 2022
  • ožujak 2022
  • veljača 2022
  • prosinac 2021
  • studeni 2021
  • listopad 2021
  • rujan 2021
  • kolovoz 2021
  • srpanj 2021
  • lipanj 2021
  • svibanj 2021
  • travanj 2021
  • ožujak 2021
  • veljača 2021
  • siječanj 2021
  • prosinac 2020
  • listopad 2020
  • rujan 2020
  • kolovoz 2020
  • srpanj 2020
  • lipanj 2020
  • svibanj 2020
  • travanj 2020
  • ožujak 2020
  • veljača 2020
  • siječanj 2020
  • prosinac 2019
  • studeni 2019
  • listopad 2019
  • rujan 2019
  • kolovoz 2019
  • srpanj 2019
  • lipanj 2019
  • svibanj 2019
  • travanj 2019
  • ožujak 2019
  • veljača 2019
  • prosinac 2018
  • listopad 2018
  • rujan 2018
  • kolovoz 2018
  • srpanj 2018
  • lipanj 2018
  • svibanj 2018
  • travanj 2018
  • ožujak 2018
  • veljača 2018
  • siječanj 2018
  • prosinac 2017
  • studeni 2017
  • listopad 2017
  • rujan 2017
  • kolovoz 2017
  • srpanj 2017
  • lipanj 2017
  • svibanj 2017
  • Skip to content