Vižinada je svojim novitetom prošlog tjedna jednostavno oduševila, a riječ je interaktivnim kulinarskim radionicama “Show cooking – slow food” za koje se u Centru za posjetitelje Maraston tražilo mjesto više! Sudjelovali su kuhari amateri, ali i profesionalci koji su od iskusnih kolega željeli usvojiti nova znanja.
Kroz tri radionice, održane u četvrtak, petak i subotu, vrhunski chefovi su sve sudionike naučili brojnim kulinarskim novitetima, odnosno, kako tradicionalne istarske namirnice spraviti na drugačiji, kreativniji način u skladu s pravilima moderne gastronomije. Sva pripremljena jela sudionici radionica su učili sljubljivati s vrhunskim vinima lokalnih vinara s područja Vižinade.
Prva radionica održana je pod mentorstvom chefa Dragan Jovanović-GastroKlub-Chef SousVide, a kuhalo se pareno tijesto s fermentiranim povrćem i file bijele ribe, ballotine u demi-glaceu te Tart Tatin u kremi za desert. Cijeli dojam upotpunila su Vina Geržinić i Sosich Wines.
Petak su obilježile kulinarske bravure chefa Damir Modrušan koji je sudionike proveo kroz proces spravljanja mlačne tune s agrumima, slanutka sa sipom i donata od jabuke za desert, dok su se istodobno ova vrhunska jela sljubljivala s vinima Vina Deklić te vinima Vina Bruno Ferenac.
Na trećoj, subotnjoj radionici, na red je došao mesni menu i osebujni chef Deniz Zembo, voditelj Kulinarskog Razvojnog Centra Amfiteatar u Puli, pa su sudionici otkrili tajne spravljanja istarskih pljukanaca s dodatkom egzotičnih začina, koji su se potom kombinirali s ramstekom, junećih obrazina s pireom od celera te čokoladnog fudgea na kremi od bijele čokolade i limete, a sve uz Giulio Ferenac Wines i Franc Arman Wines. Govorilo se mnogo i o kuhanju u vakuumu (sous videu) koje je praksa u profesionalnim kuhinjama, ali ga sve više otkrivaju i kulinarski amateri.
Sve tri radionice protekle su u sjajnoj atmosferi koja je istodobno bila ležerna i edukativna, a s novitetom “Show cooking – slow food” Vižinada je pokazala da je postala cjelogodišnja destinacija koja itekako ima što za ponuditi i van ljetne sezone. Uz to, ovo je bio jedan od načina promocije odličnog Centra za posjetitelje Maraston, uređenog u prostoru nekadašnje venecijanske palače na glavnom trgu u Vižinadi. Centar raspolaže vrhunskom kuhinjom, pa je svim sudionicima doista bio užitak kuhati uz top chefove te iz prve ruke čuti niz kulinarskih trikova od najboljih majstora ove profesije.
Organizator projekta eno-gastro radionica je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije.
Photo: Sebastijan Skoko
05.05.2025
Više od 300 posjetitelja uživalo u vinskoj šetnji Vižinadom – održano Viva Vino 2025
22.04.2025
Pedale, priroda i pozitivna energija: Održana šesta proljetna Parenzana u Vižinadi
08.04.2025
Pridružite nam se na 6. MTB proljetnoj Parenzani, rekreativnoj biciklijadi u Vižinadi
31.03.2025
Prijavite se za nezaboravno vinsko iskustvo- Viva Vino Vižinada!
11.03.2025
Gastronomska čarolija u Centru za posjetitelje Maraston – održane Show cooking – slow food radionice
20.02.2025
Show cooking – slow food: nove kulinarske radionice u Vižinadi!
07.01.2025
Obavijest za iznajmljivače: obrazac TZ2 predaje se do 15. siječnja 2025.
10.12.2024
Završio ciklus kulinarskih radionica u Vižinadi, za svaku se tražilo mjesto više!
06.12.2024
Pridružite se bogatom i svečanom adventu u Vižinadi
29.11.2024
Kroz projekt "Hrvatska prirodno tvoja" u Vižinadi posađeno 10 novih sadnica crne murve