Vižinada je svojim novitetom prošlog tjedna jednostavno oduševila, a riječ je interaktivnim kulinarskim radionicama “Show cooking – slow food” za koje se u Centru za posjetitelje Maraston tražilo mjesto više! Sudjelovali su kuhari amateri, ali i profesionalci koji su od iskusnih kolega željeli usvojiti nova znanja.
Kroz tri radionice, održane u četvrtak, petak i subotu, vrhunski chefovi su sve sudionike naučili brojnim kulinarskim novitetima, odnosno, kako tradicionalne istarske namirnice spraviti na drugačiji, kreativniji način u skladu s pravilima moderne gastronomije. Sva pripremljena jela sudionici radionica su učili sljubljivati s vrhunskim vinima lokalnih vinara s područja Vižinade.
Prva radionica održana je pod mentorstvom chefa Dragan Jovanović-GastroKlub-Chef SousVide, a kuhalo se pareno tijesto s fermentiranim povrćem i file bijele ribe, ballotine u demi-glaceu te Tart Tatin u kremi za desert. Cijeli dojam upotpunila su Vina Geržinić i Sosich Wines.
Petak su obilježile kulinarske bravure chefa Damir Modrušan koji je sudionike proveo kroz proces spravljanja mlačne tune s agrumima, slanutka sa sipom i donata od jabuke za desert, dok su se istodobno ova vrhunska jela sljubljivala s vinima Vina Deklić te vinima Vina Bruno Ferenac.
Na trećoj, subotnjoj radionici, na red je došao mesni menu i osebujni chef Deniz Zembo, voditelj Kulinarskog Razvojnog Centra Amfiteatar u Puli, pa su sudionici otkrili tajne spravljanja istarskih pljukanaca s dodatkom egzotičnih začina, koji su se potom kombinirali s ramstekom, junećih obrazina s pireom od celera te čokoladnog fudgea na kremi od bijele čokolade i limete, a sve uz Giulio Ferenac Wines i Franc Arman Wines. Govorilo se mnogo i o kuhanju u vakuumu (sous videu) koje je praksa u profesionalnim kuhinjama, ali ga sve više otkrivaju i kulinarski amateri.
Sve tri radionice protekle su u sjajnoj atmosferi koja je istodobno bila ležerna i edukativna, a s novitetom “Show cooking – slow food” Vižinada je pokazala da je postala cjelogodišnja destinacija koja itekako ima što za ponuditi i van ljetne sezone. Uz to, ovo je bio jedan od načina promocije odličnog Centra za posjetitelje Maraston, uređenog u prostoru nekadašnje venecijanske palače na glavnom trgu u Vižinadi. Centar raspolaže vrhunskom kuhinjom, pa je svim sudionicima doista bio užitak kuhati uz top chefove te iz prve ruke čuti niz kulinarskih trikova od najboljih majstora ove profesije.
Organizator projekta eno-gastro radionica je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije.
Photo: Sebastijan Skoko
19.10.2023
Šesti airsoft susret Kelly’s Heroes "The Last Hero” održava se u subotu 21. listopada u Vižinadi
25.09.2023
Početak jeseni obilježilo 26. izdanje Rekreativnog bicklističkog maratona Parenzana
20.09.2023
Izložba „Ex Tempore“ - crkva sv. Ivana Krstitelja u Vižinadi
13.09.2023
U rujnu bogatom događanjima Općina Vižinada slavi trideseti rođendan
09.09.2023
Radionica kroštula u Interaktivnom centru za posjetitelje Maraston
06.09.2023
Na području TZ Vižinada u prvih 8 mjeseci zabilježeno 8 posto više noćenja nego prethodne godine
05.09.2023
26. Parenzana - rekreativni biciklistički maraton 24.09.
31.08.2023
Tajne izrade kroštula i pandešpanja naučite na radionicama u kući Maraston
30.08.2023
Vižinada je uživala u nastupu Klape Motovun i posljednjoj ovogodišnjoj Vinskoj večeri
23.08.2023
Klapa Motovun & Vinska večer u Vižinadi