05.12.2022

Vižinada oduševila eno gastro radionicama “Show cooking-slow food” !

Vižinada je svojim novitetom prošlog tjedna jednostavno oduševila, a riječ je interaktivnim kulinarskim radionicama “Show cooking – slow food” za koje se u Centru za posjetitelje Maraston tražilo mjesto više! Sudjelovali su kuhari amateri, ali i profesionalci koji su od iskusnih kolega željeli usvojiti nova znanja.

Kroz tri radionice, održane u četvrtak, petak i subotu, vrhunski chefovi su sve sudionike naučili brojnim kulinarskim novitetima, odnosno, kako tradicionalne istarske namirnice spraviti na drugačiji, kreativniji način u skladu s pravilima moderne gastronomije. Sva pripremljena jela sudionici radionica su učili sljubljivati s vrhunskim vinima lokalnih vinara s područja Vižinade.

Prva radionica održana je pod mentorstvom chefa Dragan Jovanović-GastroKlub-Chef SousVide, a kuhalo se pareno tijesto s fermentiranim povrćem i file bijele ribe, ballotine u demi-glaceu te Tart Tatin u kremi za desert. Cijeli dojam upotpunila su Vina Geržinić i Sosich Wines.

Petak su obilježile kulinarske bravure chefa Damir Modrušan koji je sudionike proveo kroz proces spravljanja mlačne tune s agrumima, slanutka sa sipom i donata od jabuke za desert, dok su se istodobno ova vrhunska jela sljubljivala s vinima Vina Deklić te vinima Vina Bruno Ferenac.

Na trećoj, subotnjoj radionici, na red je došao mesni menu i osebujni chef Deniz Zembo, voditelj Kulinarskog Razvojnog Centra Amfiteatar u Puli, pa su sudionici otkrili tajne spravljanja istarskih pljukanaca s dodatkom egzotičnih začina, koji su se potom kombinirali s ramstekom, junećih obrazina s pireom od celera te čokoladnog fudgea na kremi od bijele čokolade i limete, a sve uz Giulio Ferenac Wines i Franc Arman Wines. Govorilo se mnogo i o kuhanju u vakuumu (sous videu) koje je praksa u profesionalnim kuhinjama, ali ga sve više otkrivaju i kulinarski amateri.

Sve tri radionice protekle su u sjajnoj atmosferi koja je istodobno bila ležerna i edukativna, a s novitetom “Show cooking – slow food” Vižinada je pokazala da je postala cjelogodišnja destinacija koja itekako ima što za ponuditi i van ljetne sezone. Uz to, ovo je bio jedan od načina promocije odličnog Centra za posjetitelje Maraston, uređenog u prostoru nekadašnje venecijanske palače na glavnom trgu u Vižinadi. Centar raspolaže vrhunskom kuhinjom, pa je svim sudionicima doista bio užitak kuhati uz top chefove te iz prve ruke čuti niz kulinarskih trikova od najboljih majstora ove profesije.

Organizator projekta eno-gastro radionica je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Photo: Sebastijan Skoko

Ostale novosti

07.01.2025
Obavijest za iznajmljivače: obrazac TZ2 predaje se do 15. siječnja 2025.

10.12.2024
Završio ciklus kulinarskih radionica u Vižinadi, za svaku se tražilo mjesto više!

06.12.2024
Pridružite se bogatom i svečanom adventu u Vižinadi

29.11.2024
Kroz projekt "Hrvatska prirodno tvoja" u Vižinadi posađeno 10 novih sadnica crne murve

07.11.2024
Vrhunski chefovi prenosit će vam svoja umijeća na izvrsnim radionicama "Show cooking – slow food" u Vižinadi

05.11.2024
Konstituirana nova Skupština TZ Vižinada

05.11.2024
Veliki broj sudionika na uspješnom 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana

13.09.2024
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana odgađa se za nedjelju 22. rujna

05.09.2024
Rezervirajte sredinu rujna za svoje omiljeno događanje – 27. rekreativni biciklistički maraton Parenzana

22.08.2024
Pridružite nam se na 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana, 15.rujna 2024. u 10 sati!

Arhiva

  • siječanj 2025
  • prosinac 2024
  • studeni 2024
  • rujan 2024
  • kolovoz 2024
  • srpanj 2024
  • lipanj 2024
  • svibanj 2024
  • travanj 2024
  • ožujak 2024
  • veljača 2024
  • prosinac 2023
  • studeni 2023
  • listopad 2023
  • rujan 2023
  • kolovoz 2023
  • srpanj 2023
  • lipanj 2023
  • svibanj 2023
  • travanj 2023
  • ožujak 2023
  • veljača 2023
  • prosinac 2022
  • studeni 2022
  • listopad 2022
  • rujan 2022
  • kolovoz 2022
  • srpanj 2022
  • lipanj 2022
  • svibanj 2022
  • travanj 2022
  • ožujak 2022
  • veljača 2022
  • prosinac 2021
  • studeni 2021
  • listopad 2021
  • rujan 2021
  • kolovoz 2021
  • srpanj 2021
  • lipanj 2021
  • svibanj 2021
  • travanj 2021
  • ožujak 2021
  • veljača 2021
  • siječanj 2021
  • prosinac 2020
  • listopad 2020
  • rujan 2020
  • kolovoz 2020
  • srpanj 2020
  • lipanj 2020
  • svibanj 2020
  • travanj 2020
  • ožujak 2020
  • veljača 2020
  • siječanj 2020
  • prosinac 2019
  • studeni 2019
  • listopad 2019
  • rujan 2019
  • kolovoz 2019
  • srpanj 2019
  • lipanj 2019
  • svibanj 2019
  • travanj 2019
  • ožujak 2019
  • veljača 2019
  • prosinac 2018
  • listopad 2018
  • rujan 2018
  • kolovoz 2018
  • srpanj 2018
  • lipanj 2018
  • svibanj 2018
  • travanj 2018
  • ožujak 2018
  • veljača 2018
  • siječanj 2018
  • prosinac 2017
  • studeni 2017
  • listopad 2017
  • rujan 2017
  • kolovoz 2017
  • srpanj 2017
  • lipanj 2017
  • svibanj 2017
  • Skip to content