Vižinada je svojim novitetom prošlog tjedna jednostavno oduševila, a riječ je interaktivnim kulinarskim radionicama “Show cooking – slow food” za koje se u Centru za posjetitelje Maraston tražilo mjesto više! Sudjelovali su kuhari amateri, ali i profesionalci koji su od iskusnih kolega željeli usvojiti nova znanja.
Kroz tri radionice, održane u četvrtak, petak i subotu, vrhunski chefovi su sve sudionike naučili brojnim kulinarskim novitetima, odnosno, kako tradicionalne istarske namirnice spraviti na drugačiji, kreativniji način u skladu s pravilima moderne gastronomije. Sva pripremljena jela sudionici radionica su učili sljubljivati s vrhunskim vinima lokalnih vinara s područja Vižinade.
Prva radionica održana je pod mentorstvom chefa Dragan Jovanović-GastroKlub-Chef SousVide, a kuhalo se pareno tijesto s fermentiranim povrćem i file bijele ribe, ballotine u demi-glaceu te Tart Tatin u kremi za desert. Cijeli dojam upotpunila su Vina Geržinić i Sosich Wines.
Petak su obilježile kulinarske bravure chefa Damir Modrušan koji je sudionike proveo kroz proces spravljanja mlačne tune s agrumima, slanutka sa sipom i donata od jabuke za desert, dok su se istodobno ova vrhunska jela sljubljivala s vinima Vina Deklić te vinima Vina Bruno Ferenac.
Na trećoj, subotnjoj radionici, na red je došao mesni menu i osebujni chef Deniz Zembo, voditelj Kulinarskog Razvojnog Centra Amfiteatar u Puli, pa su sudionici otkrili tajne spravljanja istarskih pljukanaca s dodatkom egzotičnih začina, koji su se potom kombinirali s ramstekom, junećih obrazina s pireom od celera te čokoladnog fudgea na kremi od bijele čokolade i limete, a sve uz Giulio Ferenac Wines i Franc Arman Wines. Govorilo se mnogo i o kuhanju u vakuumu (sous videu) koje je praksa u profesionalnim kuhinjama, ali ga sve više otkrivaju i kulinarski amateri.
Sve tri radionice protekle su u sjajnoj atmosferi koja je istodobno bila ležerna i edukativna, a s novitetom “Show cooking – slow food” Vižinada je pokazala da je postala cjelogodišnja destinacija koja itekako ima što za ponuditi i van ljetne sezone. Uz to, ovo je bio jedan od načina promocije odličnog Centra za posjetitelje Maraston, uređenog u prostoru nekadašnje venecijanske palače na glavnom trgu u Vižinadi. Centar raspolaže vrhunskom kuhinjom, pa je svim sudionicima doista bio užitak kuhati uz top chefove te iz prve ruke čuti niz kulinarskih trikova od najboljih majstora ove profesije.
Organizator projekta eno-gastro radionica je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije.
Photo: Sebastijan Skoko
01.06.2023
Vino i umjetnost – garancija su za dobar provod na wine&paint radionicama u Vižinadi
15.05.2023
Druga rekreativna vinsko-gastronomska šetnja Viva Vino Vižinada
12.04.2023
Free Poreč Riviera Bike Tours
07.04.2023
„HRVATSKA PRIRODNO TVOJA“ Zasađeno 10 stabala na više lokacija u Vižinadi
28.03.2023
Pridružite nam se na 4. MTB rekreativnoj proljetnoj Parenzani!
22.03.2023
Pozivamo vas na drugu rekreativnu vinsko-gastronomsku šetnju Viva Vino Vižinada!
09.03.2023
Brošura Best of Poreč Riviera
16.02.2023
Izabrana je nova direktorica Turističke zajednice Općine Vižinada
29.12.2022
Natječaj za radno mjesto direktora/ice Turističke zajednice Općine Vižinada
23.12.2022
Adventska bajka na šterni u Vižinadi