06.06.2022

Uspješan prvi hodačko-enogastronomski pohod Viva Vino Vižinada-Visinada

Prvi vinsko-gastronomski pohod okolicom Vižinade, najvinarskije istarske općine, okupio je 150 hodača iz Istre i šire okolice, ali i lijep broj domaćih i stranih turista, koji su se na desetkilometarskom pješačenju po idealnom vremenu kroz polja, vinograde, maslinike i šumarke izvrsno proveli, a pritom su upoznali i cvijet vinarske i gastronomske ponude ovog kraja. Grupe s vodičima polazile su na pohod sa startne pozicije na trgu pred zgradom općine Vižinada, putem ih je čekalo pet postaja s okrjepom odnosno hranom i vinima lokalnih vinara, a dobro raspoloženje podizano je i živom glazbom. Ovaj je događaj simpatično nazvan Viva Vino Vižinada, dakle VVV, pa će ga se po nazivu lako razlikovati od drugih sličnih događaja, a pozitivni dojmovi kako sudionika tako i organizatora Turističke zajednice Općine Vižinada, u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom Rijeka i Zajednicom Talijana Vižinada obvezuju da se Viva Vino Vižinada nastavi u novim izdanjima i narednih godina.

            Vižinada je inače općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija, a na području Vižinade svoje vinograde ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. Treba naglasiti da su čak četiri (od sedam dodijeljenih) platinaste medalje na ovogodišnjoj Vinistri osvojili vinari iz Vižinade, a svjetsku kvalitetu ovdašnjih vina potvrđuju i priznanja s prestižnih svjetskih ocjenjivanja.

            Zašto su okrjepne postaje na prvom Viva Vino Vižinada pohodu nazvane štacioni vidjelo se već na nenajavljenoj nultoj postaji, pokraj foto-pointa posvećenog negdašnjoj vinskoj pruzi Parenzana, uz maketu u prirodnoj veličini lokomotive U-2 kakva je nekoć vukla vagone na toj 123 kilometra dugačkoj pruzi između Poreča i Trsta. I dio staze ovog pohoda vodio je trasom Parenzane! Uz prve selfije, hodači su se na ovom odmorištu mogli okrijepiti ukusnom pandešpanjom koju je pripremio Agroturizam Fatorić, te teraninom i kušovačom (likerom od kadulje) iz vinarije Sosich.

            Prvi službeni štacion dočekao je hodače kilometar nakon starta s vinima vinarija Bruno Ferenac i Giulio Ferenac, koja su točili vinari osobno. Bruno Ferenac ponudio je, uz ostalo, svježu malvaziju koja je ove godine osvojila platinastu medalju na Vinistri, a agroturizam Selo Mekiši, iz kojega je istarski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti bio šampion posljednjeg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, ponudio je hodačima obilnu okrjepu s pršutom, suhim kobasicama, suhim ombolom i vratinom.

            Druga postaja odnosno štacion iznenadila je ambijentom i pripremljenim ugođajem: u hladovini parka, ukrašenog starim glazbenim instrumentima, uz drevnu templarsku crkvicu na Božjem polju hodače su dočekali zvuci flauta, a ukusna salata od hobotnice iz konobe Jadruhi mogla se zaliti vinima iz vinarija Sosich i Deklić. Napomenimo da je vinarija Sosich hodačima predstavila sva svoja vina, a vinarija Deklić je pak predstavila svoje premijerno vino, merlot 2019. prvi put napunjen za ovu sezonu. Nakon malo manje od dva kilometra uslijedio je treći štacion, s vinima vinarija Franc Arman i Pilato, i za obnovu energije vrlo dobrodošlom maneštrom s bobićima iz gostionice Užanca, ovdje su hodači odmorili u prekrasnom masliniku uz zvukove gitare i harmonike. Malo više od kilometra trebalo je hodati do četvrtog štaciona, a tamo su domaćini bili vinarije Arman Marijan Wines i Geržinić, dok je restoran Telor ponudio okrepljujuću hladnu salatu od pašte. Do petog štaciona slijedila je malo dulja hodačka dionica, ali dolazak je bio sladak: uz vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, Slatka Istra ponudila je tradicionalne istarske kolače, cukerančiće i paštine, uz kratki tečaj njihova sljubljivanja s vinom. Još je 1,7 kilometara trebalo prohodati natrag do starta odnosno cilja, gdje je u parku iza stare škole hodače čekao završni party uz Tu i tamo band, i ponuda roštilja popularne porečke pečenjarnice Arman grill.

Foto: Studio11

Ostale novosti

17.11.2022
Uzbudljive eno-gastro radionice čekaju vas u prosincu u Vižinadi

31.10.2022
Natječaj za radno mjesto direktora/ice Turističke zajednice Općine Vižinada

18.10.2022
DANI OTVORENIH VRATA AGROTURIZAMA ISTRE 2022

17.10.2022
U subotu 15.listopada održan je peti Airsoft event “Kelly’s Heroes- Positive waves”

12.10.2022
Peti  airsoft susret Kelly’s Heroes "Positive Waves”, od petka do subote (14. - 16. listopada) u srcu Istre

11.10.2022
25. Rekreativni biciklistički maraton Parenzana

03.10.2022
Više od 600 sudionika okupilo se na 25. Rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana

28.09.2022
Nedjelja 02. listopada novi je termin održavanja 25.  Rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana

23.09.2022
Zbog kiše se odgađa 25. Rekreativni bicklistički maraton Parenzana

20.09.2022
Parenzana vas čeka u nedjelju na još jednom rekreativnom biciklističkom maratonu!

Arhiva

  • studeni 2022
  • listopad 2022
  • rujan 2022
  • kolovoz 2022
  • srpanj 2022
  • lipanj 2022
  • svibanj 2022
  • travanj 2022
  • ožujak 2022
  • veljača 2022
  • prosinac 2021
  • studeni 2021
  • listopad 2021
  • rujan 2021
  • kolovoz 2021
  • srpanj 2021
  • lipanj 2021
  • svibanj 2021
  • travanj 2021
  • ožujak 2021
  • veljača 2021
  • siječanj 2021
  • prosinac 2020
  • listopad 2020
  • rujan 2020
  • kolovoz 2020
  • srpanj 2020
  • lipanj 2020
  • svibanj 2020
  • travanj 2020
  • ožujak 2020
  • veljača 2020
  • siječanj 2020
  • prosinac 2019
  • studeni 2019
  • listopad 2019
  • rujan 2019
  • kolovoz 2019
  • srpanj 2019
  • lipanj 2019
  • svibanj 2019
  • travanj 2019
  • ožujak 2019
  • veljača 2019
  • prosinac 2018
  • listopad 2018
  • rujan 2018
  • kolovoz 2018
  • srpanj 2018
  • lipanj 2018
  • svibanj 2018
  • travanj 2018
  • ožujak 2018
  • veljača 2018
  • siječanj 2018
  • prosinac 2017
  • studeni 2017
  • listopad 2017
  • rujan 2017
  • kolovoz 2017
  • srpanj 2017
  • lipanj 2017
  • svibanj 2017
  • Skip to content