Prvi vinsko-gastronomski pohod okolicom Vižinade, najvinarskije istarske općine, okupio je 150 hodača iz Istre i šire okolice, ali i lijep broj domaćih i stranih turista, koji su se na desetkilometarskom pješačenju po idealnom vremenu kroz polja, vinograde, maslinike i šumarke izvrsno proveli, a pritom su upoznali i cvijet vinarske i gastronomske ponude ovog kraja. Grupe s vodičima polazile su na pohod sa startne pozicije na trgu pred zgradom općine Vižinada, putem ih je čekalo pet postaja s okrjepom odnosno hranom i vinima lokalnih vinara, a dobro raspoloženje podizano je i živom glazbom. Ovaj je događaj simpatično nazvan Viva Vino Vižinada, dakle VVV, pa će ga se po nazivu lako razlikovati od drugih sličnih događaja, a pozitivni dojmovi kako sudionika tako i organizatora Turističke zajednice Općine Vižinada, u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom Rijeka i Zajednicom Talijana Vižinada obvezuju da se Viva Vino Vižinada nastavi u novim izdanjima i narednih godina.
Vižinada je inače općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija, a na području Vižinade svoje vinograde ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. Treba naglasiti da su čak četiri (od sedam dodijeljenih) platinaste medalje na ovogodišnjoj Vinistri osvojili vinari iz Vižinade, a svjetsku kvalitetu ovdašnjih vina potvrđuju i priznanja s prestižnih svjetskih ocjenjivanja.
Zašto su okrjepne postaje na prvom Viva Vino Vižinada pohodu nazvane štacioni vidjelo se već na nenajavljenoj nultoj postaji, pokraj foto-pointa posvećenog negdašnjoj vinskoj pruzi Parenzana, uz maketu u prirodnoj veličini lokomotive U-2 kakva je nekoć vukla vagone na toj 123 kilometra dugačkoj pruzi između Poreča i Trsta. I dio staze ovog pohoda vodio je trasom Parenzane! Uz prve selfije, hodači su se na ovom odmorištu mogli okrijepiti ukusnom pandešpanjom koju je pripremio Agroturizam Fatorić, te teraninom i kušovačom (likerom od kadulje) iz vinarije Sosich.
Prvi službeni štacion dočekao je hodače kilometar nakon starta s vinima vinarija Bruno Ferenac i Giulio Ferenac, koja su točili vinari osobno. Bruno Ferenac ponudio je, uz ostalo, svježu malvaziju koja je ove godine osvojila platinastu medalju na Vinistri, a agroturizam Selo Mekiši, iz kojega je istarski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti bio šampion posljednjeg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, ponudio je hodačima obilnu okrjepu s pršutom, suhim kobasicama, suhim ombolom i vratinom.
Druga postaja odnosno štacion iznenadila je ambijentom i pripremljenim ugođajem: u hladovini parka, ukrašenog starim glazbenim instrumentima, uz drevnu templarsku crkvicu na Božjem polju hodače su dočekali zvuci flauta, a ukusna salata od hobotnice iz konobe Jadruhi mogla se zaliti vinima iz vinarija Sosich i Deklić. Napomenimo da je vinarija Sosich hodačima predstavila sva svoja vina, a vinarija Deklić je pak predstavila svoje premijerno vino, merlot 2019. prvi put napunjen za ovu sezonu. Nakon malo manje od dva kilometra uslijedio je treći štacion, s vinima vinarija Franc Arman i Pilato, i za obnovu energije vrlo dobrodošlom maneštrom s bobićima iz gostionice Užanca, ovdje su hodači odmorili u prekrasnom masliniku uz zvukove gitare i harmonike. Malo više od kilometra trebalo je hodati do četvrtog štaciona, a tamo su domaćini bili vinarije Arman Marijan Wines i Geržinić, dok je restoran Telor ponudio okrepljujuću hladnu salatu od pašte. Do petog štaciona slijedila je malo dulja hodačka dionica, ali dolazak je bio sladak: uz vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, Slatka Istra ponudila je tradicionalne istarske kolače, cukerančiće i paštine, uz kratki tečaj njihova sljubljivanja s vinom. Još je 1,7 kilometara trebalo prohodati natrag do starta odnosno cilja, gdje je u parku iza stare škole hodače čekao završni party uz Tu i tamo band, i ponuda roštilja popularne porečke pečenjarnice Arman grill.
Foto: Studio11
20.02.2025
Show cooking – slow food: nove kulinarske radionice u Vižinadi!
07.01.2025
Obavijest za iznajmljivače: obrazac TZ2 predaje se do 15. siječnja 2025.
10.12.2024
Završio ciklus kulinarskih radionica u Vižinadi, za svaku se tražilo mjesto više!
06.12.2024
Pridružite se bogatom i svečanom adventu u Vižinadi
29.11.2024
Kroz projekt "Hrvatska prirodno tvoja" u Vižinadi posađeno 10 novih sadnica crne murve
05.11.2024
Konstituirana nova Skupština TZ Vižinada
05.11.2024
Veliki broj sudionika na uspješnom 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana
13.09.2024
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana odgađa se za nedjelju 22. rujna