26.08.2019

U Vižinadi održano treće izdanje baleta u čast Carlotti Grisi

U subotu 24. kolovoza s početkom u 20 sati u školskoj sportskoj dvorani PŠ Vižinada održana je baletna predstava u čast Carlotti Grisi, jednoj od najvećih balerina romantizma za koju je kreiran do danas najizvođeniji romantični balet Giselle, a koja je rođena upravo u Vižinadi.

Akterice ove baletne večeri bile su polaznice ljetnog međunarodnog baletnog kampa Umag u organizaciji Plesnog Centra Carlotta Grisi Umag. Vižinadska je publika imala prigodu uživo pratiti kreacije polaznica baletne škole iz Umaga i doživjeti svu ljepotu koju pruža baletna umjetnost. U goste su stigle i djevojke iz Baletne akademije Anton Bogov Maribor, Slovenija i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vezica iz Rijeke. Među izvođačima istaknula se Luna Jušić, djevojčica istarskih korijena koja iza sebe ima, osim one u Umagu, i baletnu izobrazbu u Rijeci i Milanu. Vanja Vitman iz SNG Maribor je izvela dio iz baleta Giselle, Rossini-a i poznate solo točke  “Smrt labuda”. Voditelj večeri bio je Nicolae Vasc te gošća Cleopatra Purice (Baletna akademija Anton Bogov Maribor).

Carlotta Grisi je nedvojbeno povijesni lik klasičnog baleta, zaslužna između ostalog i za plesanje u baletnim špicama pa su i hvalevrijedni projekti koji se provode njoj u čast. Općina Vižinada je u svakom slučaju prepoznala značaj ove svjetski poznate balerine te se nastavlja s realizacijom Centra za posjetitelje Maraston, u sklopu kojega će i Carlotta dobiti svoj izložbeni prostor.


Skip to content