16.08.2019

Kada zamiriši slatka tradicija, zaplešu sve ulice Vižinade

Obilježili smo i najslađi dan u godini, jer istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju.

Na izložbi tradicionalnih kolača, na 23. po redu manifestaciji Slatka Istra u Vižinadi, stručni žiri je odlučio da su najfinije fritule nastale u kuhinji Leticije Šestan iz Berama, Dušanka Kleva iz Brda svima je pokazala kako se rade najbolje kroštule,Ljerka Ćus pokazala je kako se rade breskvice, a Vanda Paladin iz Višnjana, po odluci žirija, vodeća je majstorica u spravljanju pince. Također, najbolja povetica zamirisala je u kuhinji Ane Radešić iz Krasice, kako se radi pravi pandešpanj pokazala je Zdenka Jakus iz Žminja, Nevija Gardoš iz Krasice prva je majstorica bucolaja, Irena Bernobić-Šimonović iz Vižinade najbolja je u spravljanju paština, a najslađe cukerančiće rade ruke Vere Mešinović iz Pazina.

Najbolje majstorice iz cijele Istre tako su s ponosom primile svoja priznanja koja su, osim za kvalitetu kolača, zapravo i priznanja za očuvanje tradicije i običaja koji se godinama njeguju u domaćinstvima Istarskog poluotoka.

Budući da su svi kolači bili mirisni, slasni i napravljeni po pravoj starinskoj recepturi, nije bilo nimalo lako izdvojiti najbolje koje su vrijednim rukama spravile 123 domaćice iz cijele Istre. Žiri u sastavu Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. Kuharstva u SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato, iz pekare Concettino te Davor Ban, prof.  uTUŠ Anton Štifanić Poreč i voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila, kušali su brojne fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, kolače koji simboliziraju ovdašnju povijest i nekadašnji život radišnih obitelji. Onima kojima je žiri dodijelio priznanja za najbolje slastice, to je svakako poticaj da i u narednim godinama obilježavanja Slatke Istre pokažu svoje umijeće te da ga prenose na mlađe generacije, kako nikada ne bi bilo zaboravljeno.

Vižinada je bila prepuna ljudi koji su uživali u ovoj nadaleko poznatoj manifestaciji posvećenoj istarskoj tradiciji, a u bogatom programu svatko je za sebe našao ponešto. Program je započeo radionicom za djecu Ex tempore – Slatka Istra, a oni malo veći na svoje su došli na kulinarskoj radionici gdje su saznali sve slastičarske tajne izrade bucolaja. Lovačka udruga „Fazan“ Kaštelir-Vižinada organizirala je gađanje glinenih golubova, a odigrana je i nogometna utakmica. Sve o nematerijalnoj kulturi Istre moglo se saznati na stručnom predavanju koje je u kući Maraston održala Ivona Orlić.

Uz ova brojna događanja posvećena očuvanju tradicije, svi su guštali u degustaciji fantastičnih vina lokalnih vinara s područja Vižinade, ali i u maslinovim uljima i ostalim domaćim proizvodima. Raspoloženje je bilo odlično, a ulice Vižinade rasplesale su se najprije uz Brass Band Zajednice Talijana Vižinada s gostima puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a kasnije, navečer, uz svima poznatu i popularnu Klapu Iskon i Taru&T band, bivšu pjevačicu grupe Karma.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, bila humanitarna nota. Prodajom izloženih kolača sakupljeno je 6300 kuna te sav novac ide za kupnju radnih bilježnica učenicima PŠ Vižinada.

Fešta se nastavila u Vižinadi i  15. kolovoza proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, uz sjajnu Danijelu Martinović i Farabuti band!

Ponosni smo i neopisivo sretni što je 23. Slatka Istra, najslađi dan u godini, obilježena kao još jedan događaj za pamćenje, i to nam je dodatna motivacija da ovo hvalevrijedno događanje posvećeno ljepoti istarskih običaja organiziramo i u narednim godinama. Jer istarska tradicija živi, i mi živimo za tradiciju!


Ostale novosti

07.01.2025
Obavijest za iznajmljivače: obrazac TZ2 predaje se do 15. siječnja 2025.

10.12.2024
Završio ciklus kulinarskih radionica u Vižinadi, za svaku se tražilo mjesto više!

06.12.2024
Pridružite se bogatom i svečanom adventu u Vižinadi

29.11.2024
Kroz projekt "Hrvatska prirodno tvoja" u Vižinadi posađeno 10 novih sadnica crne murve

07.11.2024
Vrhunski chefovi prenosit će vam svoja umijeća na izvrsnim radionicama "Show cooking – slow food" u Vižinadi

05.11.2024
Konstituirana nova Skupština TZ Vižinada

05.11.2024
Veliki broj sudionika na uspješnom 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana

13.09.2024
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana odgađa se za nedjelju 22. rujna

05.09.2024
Rezervirajte sredinu rujna za svoje omiljeno događanje – 27. rekreativni biciklistički maraton Parenzana

22.08.2024
Pridružite nam se na 27. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana, 15.rujna 2024. u 10 sati!

Arhiva

  • siječanj 2025
  • prosinac 2024
  • studeni 2024
  • rujan 2024
  • kolovoz 2024
  • srpanj 2024
  • lipanj 2024
  • svibanj 2024
  • travanj 2024
  • ožujak 2024
  • veljača 2024
  • prosinac 2023
  • studeni 2023
  • listopad 2023
  • rujan 2023
  • kolovoz 2023
  • srpanj 2023
  • lipanj 2023
  • svibanj 2023
  • travanj 2023
  • ožujak 2023
  • veljača 2023
  • prosinac 2022
  • studeni 2022
  • listopad 2022
  • rujan 2022
  • kolovoz 2022
  • srpanj 2022
  • lipanj 2022
  • svibanj 2022
  • travanj 2022
  • ožujak 2022
  • veljača 2022
  • prosinac 2021
  • studeni 2021
  • listopad 2021
  • rujan 2021
  • kolovoz 2021
  • srpanj 2021
  • lipanj 2021
  • svibanj 2021
  • travanj 2021
  • ožujak 2021
  • veljača 2021
  • siječanj 2021
  • prosinac 2020
  • listopad 2020
  • rujan 2020
  • kolovoz 2020
  • srpanj 2020
  • lipanj 2020
  • svibanj 2020
  • travanj 2020
  • ožujak 2020
  • veljača 2020
  • siječanj 2020
  • prosinac 2019
  • studeni 2019
  • listopad 2019
  • rujan 2019
  • kolovoz 2019
  • srpanj 2019
  • lipanj 2019
  • svibanj 2019
  • travanj 2019
  • ožujak 2019
  • veljača 2019
  • prosinac 2018
  • listopad 2018
  • rujan 2018
  • kolovoz 2018
  • srpanj 2018
  • lipanj 2018
  • svibanj 2018
  • travanj 2018
  • ožujak 2018
  • veljača 2018
  • siječanj 2018
  • prosinac 2017
  • studeni 2017
  • listopad 2017
  • rujan 2017
  • kolovoz 2017
  • srpanj 2017
  • lipanj 2017
  • svibanj 2017
  • Skip to content