19.10.2018

Slatka Istra predstavljena na Interslastu

U utorak, 16. listopada u Termama Tuhelj održan je 7. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Ukupno se prijavilo 70 ekipa sa 120 raznih slastičarskih natjecateljskih uradaka, i to iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. Na Interslastu je po prvi put sudjelovala i Turistička zajednica Općine Vižinada s prezentacijom Slatke Istre. Izloženi su tradicionalni istarski kolači koje su posjetitelji mogli kušati uz vrhunska vižinadska vina te su na zasebnoj radionici domaćice pokazale postupak izrade paština. Na kongresu su uz načelnika općine Marka Ferenca sudjelovali Gordana Bottezar, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada, Laura Kešac i Zdenka Jakus, sudionice Slatke Istre, te Davor Ban, voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila kojim se nastoji promovirati zanimanje slastičara.

Interslast je otvorio župan Željko Kolar, a otvorenju su nazočili i župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, te brojni uzvanici. Cilj ovog kongresa je očuvanje i zaštita tradicionalnih slatkih jela, a na zanimljivom okruglom stolu raspravljalo se i o dva ključna problema – problemu zaštite izvornih slastica i manjka kadrova u slastičarstvu.

Prilikom otvorenja Interslasta načelnik Marko Ferenac izrazio je zadovoljstvo da se Slatka Istra može predstaviti i u drugim krajevima Hrvatske, čime se dodatno promiče izvornost slastica i pridonosi se njihovoj valorizaciji i prepoznatljivosti. Ovakvim susretima otvaraju se mogućnosti suradnje s drugim općinama i gradovima koji organiziraju slične manifestacije tradicionalnog karaktera, te su već uspostavljeni kontakti s Općinom Virje i Krapinsko-zagorskom županijom radi međusobnih susreta i posjeta manifestacija Virovska prkačijada, Babičini kolači i Slatka Istra.

U sklopu kongresa održano je i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Posjetitelji su imali priliku pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali i uživati u bogatom popratnom programu uz degustacije vina i domaćih proizvoda OPG-ovaca.


Skip to content