01.10.2018

Više od tisuću sudionika na 23. rekreativnom biciklističkom maratonu Parenzana u Vižinadi

Lijepo vrijeme privuklo je više od tisuću sudionika biciklističkog maratona Parenzana u Vižinadi, stigli su i gosti iz Bavarske te mnogih dijelova Hrvatske. Ovogodišnja Parenzana po mnogo čemu je bila posebna, na startu se okupio rekordan broj biciklista i pješaka zaljubljenih u biciklistički sport i prirodu kao mjesto za korištenje svojih sportsko-rekreacijskih potreba. Slogan Parenzane – „Put zdravlja i prijateljstva“, već 23. put, pokazao se u punom svom značenju. Vidjelo se to na licima svih sudionika od najmlađih, do onih najzrelije životne dobi. Radost, ushićenost, pjesma, glazbena pratnja gostiju iz Bavarske, samo su dio atmosfere koju je riječima teško opisati.

Osnovni cilj maratona je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u PPS razdoblju, produženje turističke sezone, te valorizacija i promoviranje prirodnih i kulturnih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge „Parenzana“ koja je prolazila ovim prostorima.

Svaki od 536 biciklista i 575 pješaka, imao je svoj doživljaj ovogodišnje Parenzane, svoje razloge sudjelovanja, a inspiraciju im je davao prekrasan sunčan dan bogate istarske jeseni, boje njenih tek obranih vinograda, bajkoviti krajolici istarskih brežuljaka, starih gradina, šuma, maslinika, plijenio je i izgled sve brojnijih novih kuća, moderno uređenih okućnica, apartmana, a i ovogodišnja trasa kojom su biciklisti vozili bila je nešto drugačija, u cijelosti asfaltirana.

Vozio se maraton u dužini od 48,3 km, sljedećom trasom: Vižinada – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada. Uz biciklistički maraton za ljubitelje pješačenja organizirana je i pješačka tura u dužini od 11 km.

Priznanja za sudjelovanje su dobili najmlađi i najstariji sudionici, Tia Baldaš, rođena 2015. godine te Silvano Barbić, rođen 1939. godine. Priznanje je uručeno i najudaljenijem sudioniku Flaviu Ferenaz iz SAD-a te najudaljenijoj ekipi, Bavarcima iz Bernbeurena. Blizanci Liam i Ethiene Ritoša bili su najborbeniji sudionici, a najupornijima su proglašeni Jozef i Manfred iz Bernbeurena. Najbrojniju ekipu imala je područna škola Vižinada, a najmlađa ekipa bila je ona dječjeg vrtića Vižinada. Posebno priznanje dobio je i novoosnovani Biciklistički klub Parenzana za svoje prvo sudjelovanje na maratonu.

Za uspjeh 23. Parenzane koju organiziraju Turistička zajednica Vižinade i Općina Vižinada, pobrinulo se 95 volontera koji su uložili beskrajno truda i iskrenih emocija da ova manifestacija uspije.

Glavni sponzor ovogodišnje Parenzane je Lavanda Oklen, a manifestaciju su podržali i Općina Vižinada, Upravni odjel za turizam Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica. Manifestaciju su podupreli i drugi gospodarski subjekti, sponzori i mediji na čemu im se neizmjerno zahvaljujemo.


Skip to content