U Vižinadi u utorak, 14. kolovoza po dvadeset i drugi put održala se Slatka Istra. Zbog lošeg vremena ovogodišnja izložba kolača održala se u školskoj dvorani gdje je stotinjak vrijednih majstora i majstorica iz cijele Istre prezentiralo svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. U dvorani su se mogla kušati vina i ulja lokalnih vinara, a posjetitelji su šetajući Vižinadom uživali u gastronomskoj ponudi te programu u tek obnovljenoj kući Maraston.
Stručno predavanje Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, okupilo je zainteresirane goste, a radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića pod vodstvom predstavnika LAG-a Središnja Istra napunila je prezentacijsku prostoriju zainteresiranim gostima, topli i ukusni cukeračići nestali su u trenu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti od pravih majstorica kako se prave cukerančići, upoznati sa sastojcima i naposljetku kušati ovu slasticu.
Svi kolači prodavali su se u kući Maraston u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole Vižinada.
Na ovogodišnjoj Slatkoj Istri prikupljeno je 216 uzoraka kolača, a stručna komisija za ocjenjivanje kolača Slatke Istre u sljedećem sastavu; Sandra Živolić, prof. kuharstva i slastičarstva, SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Franjo Milotić, prof. kuharstva, SŠ Eugen Kumičić Rovinj, Davor Šišović, novinar Glasa Istre, Klaudija Pilato, pekara Concettino, Davor Ban – prof. TUŠ Anton Štifanić Poreč, voditelj projekta Slatka zemljo, Istro mila te Davorka Ritoša, volonterka Slatke Istre ocijenili su najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijelili posebna priznanja najboljima. Najbolje fritule napravila je Jadranka Pilar iz Tinjana, najbolji bucolaj Nevija Gardoš, Krasica, breskvice Ljiljana Pulić,Pulići, cukerančiće Mileva Pastorčić, Vela Traba, Đina Levak iz Katuna je napravila najbolje paštine, nagradu za najbolji pandešpanj osvojila je Neda Šainčić Pilato, Lašići, kroštule Fiorela Srebrnić iz Grožnjana, pinca Zdenka Jakus iz Žminja, povetica Jolanda Hrastić, Vela Traba.
Osim toga u kući Maraston organizirani je program za one najmlađe u vidu likovnog stvaralaštva kako bi svojom kreativnošću izrazili svoje viđenje Slatke Istre. Likovni radovi izloženi su u prostorijama kuće Maraston, a najbolji likovni radovi, tj autori su nagrađeni prigodnim poklonima.
Ovogodišnjoj Slatkoj istri pridružili su se prijatelji iz Slovenije, predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji su najavili predstojeću manifestaciju u rujnu u Kopru gdje će se prezentirati i predstavnici Slatke Istre iz Vižinade.
Zabavni dio Slatke Istre zbog kiše koja se ipak pojavila je bio nešto kraći tako da su nastupili Tu i tamo band za one malo upornije, no koncert Mauro Staraja i La Bande, nažalost nije održan.
15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele. Započeo je u 11 sati svečanom misom u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije. Zatim je uslijedila zabavna večer na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljali su Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada s gostima iz Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići te Farabuti Band i popularna Lidija Bačić Lille.
Cijelu galeriju fotografija možete pogledati na službenoj Facebook stranici TZ Vižinada: Visit Vižinada.
17.11.2023
Radionice „Cooking show“ se vraćaju u Vižinadu!
17.11.2023
Neka vaše fotografije Vižinade krase općinski kalendar za 2024. godinu
19.10.2023
Šesti airsoft susret Kelly’s Heroes "The Last Hero” održava se u subotu 21. listopada u Vižinadi
25.09.2023
Početak jeseni obilježilo 26. izdanje Rekreativnog bicklističkog maratona Parenzana
20.09.2023
Izložba „Ex Tempore“ - crkva sv. Ivana Krstitelja u Vižinadi
13.09.2023
U rujnu bogatom događanjima Općina Vižinada slavi trideseti rođendan
09.09.2023
Radionica kroštula u Interaktivnom centru za posjetitelje Maraston
06.09.2023
Na području TZ Vižinada u prvih 8 mjeseci zabilježeno 8 posto više noćenja nego prethodne godine
05.09.2023
26. Parenzana - rekreativni biciklistički maraton 24.09.
31.08.2023
Tajne izrade kroštula i pandešpanja naučite na radionicama u kući Maraston